Укупно приказа странице

понедељак, 20. август 2012.

Свето писмо и традиција Православне цркве




На самом почетку ове студије о православном црквеном учењу и њеном односу према богооткривеним истинама Светог писма, навешћемо текст који представља записани говор односно реакцију руског свештеника Кирила Зајца на проповедање еванђеоских хришћана у Русији пре Другог светског рата.
Текст који следи описује свештениково настојање да народ поврати и утврди у православној вери оне који су се у њој били поколебали.
Свештеник се посебно обратио еванђеоском вернику, који је том приликом био присутан, следећим речима:

„Дозволите ми да вам поставим неколико јасних, нимало магловитих, питања и одговорите на њих јасно, без свог магловитог красноречја. (...) Реците ми – да ли се код вас сачувало оно огромно духовно богатство које су Цркви предали Свети Апостоли? Или можда о томе нисте ни мислили, нити сте за такво богатство чули? (Ћутање.) - Имате ли свештенике? Не? А они постоје у Цркви од апостолских времена. Свештенство су нам предали Апостоли. О њему се јасно говори у том истом Светом Писму, које у овом тренутку држите у рукама. Да ли су се код вас сачувале Свете Тајне? – Крштење, миропомазање, покајање, причешће, брак, јелеосвећење? Оне постоје од апостолског доба, а о њима се говори у новозаветним светим књигама! Да ли, у складу са Еванђељем, поштујете Мајку Божју? Имате ли молитвено општење са Небеском Црквом, са Светим Апостолима, чија су Писма сад у вашим рукама, са светитељима, мученицима и свим праведницима? Имате ли молитвено општење са Ангелима? Да ли се молите Ангелу – чувару? А све је то, видите, постојало у Апостолској Цркви. И све то постоји у Православној Цркви. Имате ли молитвено општење са умрлим очевима, мајкама, дедовима и са свима у вери уснулима? Да ли се молите за покојнике? Или сте на њих заборавили, па се смрт показала јачом од љубави Христове? – А у Апостолској Цркви молили су се за покојнике! Иконе не поштујете. А да ли поштујете животворни Крст Господњи? Да ли себе осењујете светим Крстом? Да ли Крст носите на грудима својим, који је, по речи Апостола – „Његова поруга“ (Јев. 13,13). – Све је то постојало у Апостолској Цркви. Моја питања су јасна. Одговорите на њих. Ћутите? Да, шта бисте могли рећи, кад ништа ни немате. А то је, заиста, огромно богатство.“

Управо наведени текст послужиће нам као основа да се упознамо са неким од основних учења Православне цркве.

Свештеник је, у свом говору пред присутним православним народом, изнео читав низ тврдњи за које је искрено веровао да су тачне. Он, који је међу окупљенима уживао већинску подршку, у себи је ликовао, радујући се и благодарећи Господу што је ућуткао верског неистомишљеника исказујући очигледну надмоћ своје теолошке аргументације. Еванђеоски верник, приказан је као особа која је морала да ућути бивајући постиђена мудром свештениковом беседом, очигледно и сама увиђајући да је кренула духовном странпутицом. Наша је жеља да у овој студији проверимо изнете податке и утврдимо да ли су у апостолској Цркви заиста постојала сва малочас побројана веровања. Под појмом „апостолска црква“ наравно подразумеваћемо оно на шта је и поменути свештеник мислио, а то је Црква првог века, која је постојала у време Господњих апостола.

Као што је познато, током првих двадесетак година постојања Христове Цркве још увек није било писаних докумената хришћанске вере. Након тог почетног периода, у другој половини првог века, апостоли и њихови најближи сарадници написали су еванђеља и посланице упућене одређеним црквама или појединцима. До краја живота последњег апостола, који је доживео дубоку старост, апостола Јована сина Зеведејевог, довршено је и писање последње књиге Светог писма. Са пуним правом можемо да тврдимо да су апостоли у књигама Новог завета записали све што је било неопходно за исправан духовни живот и раст. Са друге стране, потпуно невероватна би била и сама помисао да су апостоли могли било шта да изоставе (случајно или намерно) од оних најбитнијих духовних истина од којих зависи вечна судбина милијарди људи. У еванђељима и посланицама записано је оно што је и иначе било познато већини хришћана тадашњег доба. Беседе о Христовом животу, његовом учењу и делима свакодневно су изговаране пред мањим или већим групама окупљених. Када је постало неопходно, због све већег умножавања броја верника и цркава широм Римског царства, апостоли су и писмено забележили све духовне истине које су верницима већ деценијама усмено преносили. Дакле, садржај еванђеља и посланица (Новог завета) представља поруке које су већ годинама биле усмено проповедане и упућиване на примену одређеним црквама или појединцима у складу са њиховим духовним потребама.

Када смо већ утврдили ову непобитну чињеницу, остаје нам да у овом ауторитативном извору хришћанске вере пронађемо темеље свих раније поменутих учења Православне цркве.  

1 коментар:

  1. ***** Deluje se generalno globalno čitajući za sebe i za još po nekog – deo drugi *****
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    *** Dešava se onda kada verujem Bogu i Hristu ***
    ------------------------------------------------------------------------
    * Ne razumeti pogrešno * Iza univerzuma * Preko dve hiljade godina živimo u vremenima Duha Svetoga * U ono doba,osudjivali jesu Hrista i gledali su da ubiju Hrista,i uspeli su u tome razapevši na Golgotski krst živoga Hrista * Uskrsnuvši Bogom,taj isti Hrist koji jeste sa desne strane Boga na nebu,i posle dve hiljade godina i danas govori za mnoge isto što je rekao i pre više od dve hiljade godina : “ Oče,oprosti im,jer ne znaju šta rade! “ * Ne može osoba biti isceljena,ako ne veruje da ima Bog koji izobilno daruje isceljenje * Mene jeste od narkomanije spasao i iscelio Hristos * Napolju jeste predivan dan * Zbog čega ta nesigurnost ? * U nama proslavi se ti Isuse * Svaka osoba jeste dete živoga Boga * Ja sam predivna osoba,jer jesam od predivnog Boga * Svaka osoba jeste dete živoga Boga * Isus voli malu decu * Gospod blagosilja decu * I danas,bolesne isceljuje Hristos * U meni je sve predivno,jer jeste od predivnog Boga * Gledajući generalno globalno,i danas,mrtve iz grobova podiže Hristos * Izašavši iz crkve Božije,tih dana,šetajući kejom,sretnem ti ja neku ženu,a ona bosa i noge joj krvave,posvedočivši joj,kao i sada vama da me je od narkomanije spasao i iscelio Hristos,kaže ona meni : “ hvala Bogu da je pogledao na mog Djordja “,a ja nadošavši,malo posle,istog dana,oni kontaju i ja kontam,da je ta žena pokojna majka Miroslava R.,Gospod da joj dušu prosti,jer Bog prosti dušu i živima * I danas slepima daruje vid Hristos * Moja porodica je predivna,jer jeste od predivnog Boga * “ A vas Gospod da umnoži,i da imate izobilnu ljubav jedan k drugom i k svima,kao i mi k vama,Da bi se utvrdila srca vaša bez krivice u svetinji pred Bogom i ocem našijem,za dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sa svima svetima njegovijem. Amin. “ * Moje komšije su predivne,jer jesu od predivnog Boga * Oni što su glumice i glumci,verujem da nisu glumice i glumci,ja ih nazivam umetnicima kojima je,izmedju ostalih dana,kao i danas,dato dovoljno talenata od Boga,izmedju ostalog,oni su postavljeni da bi se otkrili istinski glumci iz naroda i izvan naroda,skuplajući materijal za novo istinski ostvarivo delo,oni su izoštreni,iskusni,širokog srca i uzvišenog uma,inspirisani Duhom Svetim,poslati od živog Boga,da unište dela djavola * U nama proslavi se ti Hriste * Ja živim u predivnom okruženju,jer jeste od predivnog Boga * I danas gluhima daruje sluh Hristos * “ Jer ako opraštate ljudima grehe njihove,oprostiće i vama Otac vaš nebeski.Ako li ne opraštate ljudima grehe njihove,ni Otac vaš neće oprostiti vama grehe vaše “ * I danas,nikome ništa ne zameram,nikome ništa ne uzimam za zlo,nikoga ne osudjujem i svima sve praštam u ime Hristovo * Od srca svog,želim vama,koliko da vas ima,u zdravlju da vam bude sve,koliko je do mene,da tako bude * I danas sve djavole izgoni Hristos * “ A jedni drugima budite blagi i milostivi,praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Hristu oprostio vama “ * Nad svima i kroz sve slava Bogu Isusu Hristu jedinome spasitelju *

    ОдговориИзбриши