Укупно приказа странице

понедељак, 20. август 2012.

Увод


Казивања једне од највећих и најзначајнијих личности у историји нашег народа, која сам навео уместо предговора, пуна су смисла и садржаја. Пре свега зато што су у потпуности сагласна са оним што као наук произилази из Светог писма. Велики српски просветитељ Доситеј Обрадовић је, неколико деценија пре штампања првих примерака Библије у преводу Ђуре Даничића и Вука Караџића, имао прилике да се упозна са поруком Књиге над књигама. У свом делу „Живот и прикљученија” описао је свој боравак у манастиру и искрену жељу за испуњавањем идеала светости у угледању на многобројне православне светитеље.

Ипак, касније је са много више искуства и животне зрелости, а пре свега познавања еванђеља, писао о својој искреној жељи да његов српски народ дође до истинског и правог богопознања кроз послушање изворне Христове и апостолске науке.

Циљ публиковања и овог издања је да православни народи спознају духовне истине које су записане у еванђељу.

За разлику од Доситејевог времена, данашње доба је доба писмености. Свето писмо је постало једно од најприступачнијих књига. У последњих неколико деценија одштампани су милиони примерака Библије на српском језику. Ипак, и поред ових чињеница, Срби су на почетку XXI века у понечему ипак налик својим прецима из доба Доситеја. Познавање учења Светог писма, односно Христове и апостолске науке, налази се на поражавајућем нивоу као и у ондашње време.

Из тог разлога, као основни документ за доношење закључака у овој студији послужиће нам управо Свето писмо, односно преблагословена наука нашег Господа Исуса Христа и његових апостола.
Потом, ту ће бити и литература познатих домаћих и иностраних православних аутора коју ћемо користити да би се упознали са веровањем које дели више од двеста милиона људи широм света. И на крају, користићемо и дела признатих световних и црквених историчара, односно проверене историјске податке који ће нам помоћи да сагледамо чињенице о пореклу и развоју православних учења и богослужбених обреда, о којима је и Доситеј говорио.

У тексту ове књижице сусрешћемо се и са једним ‘новим’ појмом. То је термин ‘еванђеоски хришћанин', који је највећем делу нашег народа готово потпуно стран. Шта се под њиме подразумева?

Ко су заправо еванђеоски хришћани? Еванђеоски хришћани су кроз читаву историју Цркве а и данас управо они верници који поштују Свето писмо и Христову науку у њеном изворном значењу.

Доситеј Обрадовић је, по мом личном уверењу, био први еванђеоски хришћанин у модернијој српској историји. Вероватно и најзнаменитији у читавој досадашњој повести Срба на овим просторима. Његова писана дела јасно сведоче о блиставој вери заснованој на еванђељу.
Нека Господ благослови српски народ да крене стопама славног просветитеља и пронађе исто - истину еванђеља.

У славу Тројединог Бога Оца, Сина и Духа Светога

Ивица Стаменковић  

Нема коментара:

Постави коментар