Укупно приказа странице

недеља, 10. октобар 2010.

СРЕЋАН БОЖИЋ – ХРИСТОС СЕ РОДИ, кратки текст



Божић – то је време када су наши домови окићени светиљкама и свећама, украшени бадњацима и укусним плодовима који леже на поду по простртој слами. То је празник када највећи део времена проводимо са породицом и пријатељима у веселој и пријатној атмосфери – уз божићне приче о рођењу Исуса Христа, богомладенца.
У данима пред онај први Божић, када се и родио Христос, Јосиф и Марија су путовали из њиховог града Назарета у село Витлејем, ради пописа становништва којег је наредио цар Август (ев. по Луки 2:1-20). Свето Писмо нам не наводи тачан датум Исусовог рођења. Заправо, много важнија чињеница је да је Бог из своје велике љубави према нама, изгубљеним и грешним људима, послао свога Сина на свет – да би постао наш Спаситељ. Из љубави према нама, Исус Христос је постао човек да би нас избавио од греха и поклонио нам истински духовни мир, праву радост и нови живот. Права радост прослављања Божића произилази управо из нашег дубоког схватања и искреног прихватања Божије љубави која је према нама испољена у чину Христовог доласка на свет.
Исус Христос је љубав Бога Оца према грешним људима описао у једном од својих говора, рекавши:
''Јер Бог је тако заволео свет да је свог јединородног Сина дао, да сваки – ко верује у њега – не пропадне, него да има вечни живот.'' (ев. по Јовану 3:16).
Божија љубав према земаљским људима се очитoвала у сваком сегменту Христовог живота. Бог је још у вечности осмислио начин на који ће да спаси грешно човечанство. Маријино девичанско зачеће и безгрешно рођење њеног сина Исуса било је у вечности планирано. Такође и Његово детињство и одрастање у Назарету, као и смрт на крсту, на брду Голготи у близини Јерусалима.
На голготском крсту Исус је на себе преузео наше грехе и уместо нас искусио Божији гнев. Умро је веома страшном смрћу. Али ипак, његова крсна смрт није била крај. Након три дана Он је васкрсао из мртвих. Његов гроб је остао празан. Господ Исус се више пута након свог васкрсења појавио пред ученицима и на тај начин им обзнанио да је победник над смрћу. Неколико недеља након васкрсења, вазнео се на небо и сео Оцу са десне стране. Током читаве црквене историје прави хришћани су ишчекивали поновни долазак Исуса Христа на земљу. Свето Писмо веома јасно говори о том будућем догађају. (Псалам 110:1; Матеј 22:44; Дела ап.1:6-11). У међувремену, док Христос борави на небесима, на земљи делује обећани Свети Дух, који насељава срца искрених хришћана и омогућава им исправно разумевање Божије Речи. Свети Дух нам такође сведочи о великој љубави у којој уживамо пред Богом (посл. Римљ. 5:5).
Господ нам даје истинску радост, дубоки мир и праву љубав. Он жели да све ово подари и ТЕБИ!
Божић је свечаност радости, мира и љубави. Господ Бог жели да схватимо и уживамо у правом значењу овога празника. Он жели да нам да највећи поклон: нови живот у радости, миру и љубави. Библија нам казује на који начин можемо да задобијемо овакав живот: ''Ко верује у Сина има вечни живот'' (ев. по Јовану 3:36). Једино посредством Исуса Христа можемо да примимо избављење и ослобођење од греха, Божијег суда и вечне пропасти. Исус је јасно рекао: ''Ако се ко не роди одозго (од Бога), не може видети царства Божија.'' (ев. по Јовану 3:3). Након што прихватимо Исуса као личног Спаситеља и Господа, Свети Дух нам даје сигурност да заиста припадамо Богу као његова драга деца. (Римљ.8:16). Људи који истински верују у Исуса Христа и који га следе, постају упадљиви због божанске љубави која из њих зрачи, и праве радости која исијава из њихових лица.

Драги пријатељу, да ли си већ вером у Христа постао Божије дете? Да ли кроз Светога Духа уживаш у сигурности вечнога спасења? Да ли те испуњава радост, мир и љубав Исуса Христа, и да ли се те особине могу препознати у твом животу? Уколико то није случај, молим те, одмах у вери предај свој живот Божијем Сину Исусу Христу на вођство. Он може да те ослободи од сваке туге и страха. Он представља решење свих твојих проблема. Исус Христос те воли и жели да ти већ данас поклони сигурност вечнога живота. Твој живот ће бити из темеља промењен. У молитви можеш да разговараш са Богом и кажеш му све оно што желиш. Кроз свакодневно читање Библије Бог ће ти даровати нову снагу, поуздање, наду и радост.  Твоје срце ће бити преплављено великом захвалношћу због сазнања да те више нико и ништа не може раставити од Божије љубави (посл. Римљанима 8:31-39).
Господ Исус Христос ће поново доћи на нашу земљу. Његов повратак у слави је веома близу. Многи знакови који су описани у Библији, а који ће се збивати пре његовог повратка, већ се увелико дешавају. Стога, веома је важно да будемо спремни да се сусретнемо да Њиме. Да ли си ти спреман? Да ли и ти, попут многих милиона искрених верника широм света, у свом срцу носиш Божију љубав, која се очитовала кроз Христов први долазак на овај свет? Да ли и ти, заједно са својим ближњима познајеш ПРАВУ БОЖИЋНУ РАДОСТ?
Допусти да се Исус Христос баш данас роди и у твом срцу. Нека ти овај Божић буде посебно благословен, и то не само као радосни празник који се збива једанпут годишње, већ и кроз спознају Божије љубави коју Он изражава према теби кроз свога Сина Исуса Христа – Спаситеља. Уколико се до сада ниси молио својим сопственим речима, то можеш управо сада да учиниш. Због божићног празника твоја молитва може да звучи још пригодније:

''Господе Исусе Христе, хвала ти што си се као Божији Син родио на овој земљи и постао сличан нама људима. Хвала ти што си на себе преузео моје грехе (наброј све грехе којих се можеш сетити) и био кажњен на голготском крсту уместо мене. Хвала ти за твоју велику љубав. Желим да ти предам свој живот. Желим да имам чврсту веру у тебе. Господе, обнови мој живот и поклони ми сигурност вечног живота у Светоме Духу. Амин.

Нема коментара:

Постави коментар