Укупно приказа странице

субота, 9. октобар 2010.

Предговор књизи ПРАВОСЛАВЉЕ ОБАСЈАНО ЕВАНЂЕЉЕМ

Православље обасјано еванђељем је једна од најбољих књига која је икада написана о Православљу. Ово је књига коју би сваки православни верник требао да има у својој кући. Показује нам извор и порекло Источне православне цркве као и светосавске цркве која представља православље српског културног израза или српсколико православље.
Читање књиге Православље обасјано еванђељем је као пењање на високу планину која сваким кораком проширује видно поље, открива нове и узбудљиве детаље, а на крају пружа несвакидашњи панорамски призор који изазива тако снажно осећање! Код једних осећање усхићења и слободе, јер ће у светлости еванђеља видети што до сада нису видели, код других осећање срдње и тежње за громовима и отварањем земље да прогута планину, јер неће желети да се види оно што са ње виде. Но, планина стоји, и стајаће. Сваки нови ред је као нови степеник који води ка највишем врху одакле се може обухватити погледом целокупно Православље. Православље са Божије тачке гледишта. Светлост еванђеља славе и науке Христове сија као сунце у овој књизи и обасјава свеукупну вероисповест Источне православне цркве. У светлости Светога писма која зрачи из сваке реченице јасно видимо и правилно разумемо свето православно предање. Књига нам пружа обиље цитата и историјских аргумената и до најситнијих појединости непобитно доказује и расветљује колико је Православље заиста право и славно, и као такво подударно науци Светога писма; колико је Светосавље одиста свето и пре свега и свакога христолико!
Изузетно драгоцено учење о Светом писму чији је утицај немерљив, учење о неупоредивом, надахњујућем, безвременом, васкрслом и живом Христу, о спасењу душе кроз веру, излагање о Христовој крви, о садашњем и вечном животу, средишње су теме ове књиге.
Аутор верује ''да је све истинито што се открива у Светом писму, јер кроз њега говори Бог'', а да ништа није поуздани, истинити и непогрешиви Божији говор што не долази из Светога писма. Љубав према Христу и ка томе да Његову истину учини очигледном, била је сила којој се није ни могао ни желео одупирати. Он излази на бојиште ''у сусрет непријатељским бесовима'' без страха да ће бити прогоњен, шири једра исповедања Светога писма не онда када је мирно, него баш сада када је наишла бура. Управо зато што верује у небеско порекло Светога писма и да је један од највећих грехова његово кривотворење, писац иступа необично храбро, објашњава еванђеље с великом тачношћу, савршено јасно приказује понор између правог и славног и кривог и неславног, омогућавајући свакоме да увиди колико се разликују истина од неистине, живот од смрти, благослов од проклетства.
Напослетку, доводи читаоца до неминовног избора.

''Сведочим вам данас небом и земљом, да сам ставио пред вас живот и смрт, благослов и проклетство; зато изабери живот, да будеш жив ти и семе твоје. Љубећи Господа Бога својега, слушајући глас његов и држећи се њега; јер је он живот твој и дужина дана твојих (5. Мојсијева 30:19, 20).

Слађан Ђурић
Аутор књиге ''Само Писмо''

1 коментар:

  1. Анониман29. март 2011. 12:26

    Pravoslavlje se ne moze posmatrati sa Bozije tacke gledista jer je Pravoslavlje samo Bozije glediste. Ovo je glediste Pravoslavlja sa protestantske tacke gledista i koliko god da se zavlacite pod ovcije runo( pisuci cirilicom i podvlaceci svoja gledista pod Pravoslavnim),vucije zube nikad ne mozete da sakrijete vi kojima je Sv. Pismo Bog, a svaki covek "nepogresivi Papa" :-) i "nepogresivi" tumac Sv. Pisma. Kad zena bludnica rodi dete, dete nije krivo ni zbog cega, ali u duhovnim stvarima kada zena bludnica ( Rimokatolicka Crkva) rodi dete (Ptotestantsku Crkvu), dete ne samo da je jednako majci vec je jos razvratnije od majke. ,,Nece svaki koji me zove Gospode Gospode, uci u Carstvo Nebesko." A koji ce onda uci? Onaj koji prebiva u Crkvi Hristovoj, koji prebiva u Telu Hristovom, a znamo da se Hristos obuce u jedno telo, a ne u mnoga. Iako ovaj naziv ne postoji ali vama ili Vama najvise odgovara naziv: Pravoslavni Protestant :-). Voleo bih kad se ne bi predstavljali kao Indijanac (Sv. Pismo koje lezi na travi :-)) vec imenom i prezimenom, kao ja: Ognjen Ognjenovic. i kad bi ste mi dali svoj e-mail kao ja vama: ognjen.ognjenovic25@gmail.com
    Pre pocetka dijaloga vazan je idetitet onih koji u njemu ucestvuju. Ja se pokazah, a Vi?

    ОдговориИзбриши